koffiegek.nl    
 
Weblog koffiegek.nl
Thee
Zetwijze
Thee landen
Technieken
Evenementen
Accessoires
Overige
Servies
Contact koffiegek.nl

Dutch Tea Championship


Tip ons!

 

 

 
Overige | 21-06-2010 | Kasia
Thee en ijzer opname, goed of slecht?

Er is nog al wat zin en onzin geschreven over de effecten van thee op de ijzer opname in ons lichaam. Vandaar dat ik graag een stukje hierover uitleg, zodat de vraagtekens kunnen worden vervangen door een tevreden punt.

Thee, en dan heb ik het over de echte thee blaadjes en niet de kruideninfusions, staat bekend om haar positieve eigenschappen voor de gezondheid. Het is een rijke bron van Polyfenolen, wat krachtige antioxidanten zijn die je ook vind in andere voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, olijfolie, cacao en noten.

Polyfenolen, waaronder flavonoiden, binden met metaal ionen waaronder dus ijzer, maar dan alleen met de non-heam ijzer. Deze vind je ruim in alle plantaardige voeding. In dierlijke eiwitten als vlees en vis, zit de haemijzer, die niet reageert met de flavonoiden en dus perfect opneembaar is in het lichaam.

In ons Westers dieet, met dierlijke eiwitbronnen die we bij de maaltijden nuttigen, hoeven we zeker niet bang te zijn voor ijzertekorten als we thee erbij drinken. Voor Vegetariers is het een ander verhaal, die krijgen namelijk alleen non-heamijzer via hun voeding binnen en deze reageert maar al te graag met de flavonoiden.

Een oplossing voor dit is om een Vitamine C bron bij de maaltijd te nemen, dat kan eenvouding door verse citroen of limoensap als dressing te gebruiken, of in de thee te doen, of een glaasje verse cranberrie sap (ongezoet) erbij drinken. Vitamine C verhoogt namelijk de ijzer opname in het lichaam en ook nog eens de calcium absorptie.

Bedenk wel dat teveel aan ijzer ook weer niet gezond is, bij mensen die eiwit crash dieten volgen ( zoals Atkins of dokter Frank) kun je ook schade oplopen, niet alleen door tekorten aan complexe koolhydraten, maar het kan ook je schildklierfunctie negatief beinvloeden en de lever overbelasten met eiwitten. Iets om aan te denken, balans is de basis, overdaadt en tekort schaadt!

Conclusie: Thee kun je zeker bij een normaal westers voedingspatroon met de juiste hoeveelheid dierlijk eiwit in combinatie met complexe koolhydraten en voldoende Vitamine C drinken, het kan zelfs je spijsvertering ten goede doen en zorgen voor een juiste vetsplitsing. Voor vegetariers is het even opletten en zorgen voor extra Vitamine C ( doe een schijfje citroen in de thee) of drink thee tussendoor, en bij de maaltijd kiezen voor een kruideninfusie zoals verse Munt of Gember thee ( stimuleert de spijsvertering).Of kies voor de Hibiscus (sorrel) Thee, deze bevat van nature veel Vitamine C en kan als koude rose worden gedronken!

 En voor een eiwitrijk dieet, drink juist extra thee, maar voeg ook de complexe koolhydraten toe, deze heeft het lichaam nodig en kunnen je stofwisseling en schildklier hormoon alleen maar verhogen!

Meer weten over thee & gezondheid: 'Tea & Health by WWD Modder en AMT Amarakoon'

Meer weten over Gezondheid en Hormoonbalans: 'De Hormoonfactor bij Ir. Ralph Moorman'


Reageer op dit bericht >

 
Op 25-05-2017 om 01:25 uur, schreef Marcus het volgende:
Leuk verhaal maar ik heb ergens gelezen dat ijzer niet wordt opgenomen in combinatie met caffeine of theine. Dus thee kan ijzer opnames beperken.
 
Op 20-11-2015 om 03:58 uur, schreef Piet Sterk het volgende:
Dus als ik het goed begrijpt dan is deze thee goed voor personen hemochromatose, zoals ik. ?? Alleen thee drinken zonder een maaltijd te nuttigen heeft dus ook geen enkel zin om de ijzer inname te remmen. Gr. P. Sterk
 
Op 15-12-2014 om 03:46 uur, schreef Rogier het volgende:
Beste Loek van Beek, het gaat vooral om groene thee genuttigd tijdens de maaltijd, welke de ijzeropname remt, dus dat zou je eens kunnen proberen. Wanneer je metingen doet, hou ze in de gaten, samen met je arts :-) mvg Rogier. Hotsoup.nl
 
Op 07-10-2014 om 01:17 uur, schreef loek van Beek het volgende:
Maak eens een verhaal /advies voor iemand met hemochromatose ( te veel ijzer opname.) 1 op de 200 mensen hebben dat en die drinken ook graag thee. Welke thee is voor hen geschikt ?
 
Op 15-10-2013 om 01:10 uur, schreef Moni de Bruijn het volgende:
Als ik direct na de broodmaaltijd sinaasappelsap drink, hoe lang moet ik dan wachten, voordat ik gewone zwarte thee mag drinken? ivm de opname van non-heemijzer in het bloed? Groetjes, Moni
 
 
Reacties koffiegek.nl

Op 03-01 om 07:21 uur schreef Will het volgende:
Volgens mij helpt Temoe Lawak tegen jeugdpuistjes ...
Jamu: de Indonesische heilzame Thee

Op 25-10 om 09:22 uur schreef Cora het volgende:
Ook ik ben op zoek naar deze leuke theepotjes. Kunt u mij helpen aan een adres?...
Smart Tea Maker

Op 22-10 om 01:11 uur schreef Lonneke van der Wel het volgende:
Ook wij zijn al een tijdje opzoek naar de producent/ importeur. Zou u ons dit kunnen doorgeven?...
Smart Tea Maker

Op 20-07 om 06:45 uur schreef Emelie het volgende:
Ik ben ook op zoek naar jamu thee. Bij een toko gevraagd maar ze deed erg geheimzinnig en ze hadden het niet. Ik heb h...
Jamu: de Indonesische heilzame Thee

Op 16-06 om 11:09 uur schreef marion pernot het volgende:
Hallo beste Ik heb je artikel gelezen over Jamu thee en ook dat je verder op zoek ging hiernaar. Ben je al wat wijzer ...
Jamu: de Indonesische heilzame Thee

Coffee@Home
Bredemeijer Group
Maison Blanche Dael
Simon L�velt b.v.
DR Trading
DeKoffiethuiswinkel.nl
Urbanridez.com
Barista Mobile
Must Have Coffee
Sponsor Koffiegek
Rioba
Paardekooper
EspressoKopen.nl
Fleur de Café
J.Lensen
Kaldi
Animo
Koffiecentrale.nl