koffiegek.nl    
 
Weblog koffiegek.nl
Thee
Zetwijze
Thee landen
Technieken
Evenementen
Accessoires
Overige
Servies
Contact koffiegek.nl

Dutch Tea Championship


Tip ons!

 

 

 
Dutch Cold, Cold Brew Coffee
Thee | 25-04-2015 | Martijn
Weg met wijn, thee bij het hoofdgerecht is hot

Theesommeliers die theeadvies bij gerechten geven, zijn inmiddels net als wijnsommeliers in menig chique restaurant te vinden. En wijnproeverijen hebben er serieuze concurrentie bij, nu ook theeproeverijen in ons land aan terrein winnen. De populariteit van thee groeit hard. Maar volgens thee-experts staan we in Nederland pas aan het begin van de opkomende theetrend.

OPLEIDING
Op de International Tea & Coffee (ITC) Academy volgen op dit moment zo'n 40 Nederlanders en Belgen een opleiding tot theesommelier. Twee jaar geleden waren dit er nog een kleine 20. Daarnaast gaven de docenten van deze ITC Academy het afgelopen jaar theecursussen aan het personeel van zo'n 150 restaurants en hotels in ons land. „Dat was vijf jaar geleden een heel stuk minder”, zegt Deirdre Deprettere, directeur van de ITC Academy. „Thee is een opkomend product. Het is heel goed te combineren met eten. En steeds meer restaurants doen dat door uitgebreide theekaarten en theekennis aan te bieden.”

HOOFDGERECHT
Thee is zeker niet alleen voor bij het toetje, stelt Deprettere. „Thee kan de smaak van een hoofdgerecht versterken of juist verzachten. Een Japanse thee is bijvoorbeeld heel goed te combineren met een stukje vis. Maar thee kan ook neutraliseren, zodat de smaak van het gerecht nog beter naar voren komt.”

Karlijn Dapper werkt sinds twee jaar als theesommelier en merkt dat steeds meer restaurants haar inhuren. „Ik word gevraagd personeel te trainen en theekaarten te maken en actueel te houden. Ik zoek naar mooie combinaties van thee met gerechten, vaak in samenwerking met de kok. Vergelijk het met het maken van een wijnarrangement. Thee is minstens zo lekker als wijn.”

THEEPROEVERIJ
Ook uit de particuliere hoek komt volgens Dapper steeds meer belangstelling voor thee. „Ik organiseer nu zeker twee keer per week theeproeverijen. En dat is voornamelijk voor particulieren. Er valt zoveel te leren over thee.”

THEECOMPETITIE
Sinds 2011 kent ons land de 'Dutch Tea Championship'. Vorig jaar werd deze theecompetitie gehouden tijdens de vakbeurs Horecava. Er kwamen toen voor het eerst meer aanmeldingen voor de theecompetitie dan voor de koffie-competitie. „Thee zit in de lift”, zegt organisator Jeroen Verhaeg. „Dit gaat zeker doorpakken.”

DAG VAN DE THEE
Horecava staat volgens Verhaeg volgend jaar zelfs een hele dag in het teken van thee. „Naast de Dutch Tea Championship zullen er ook proeverijen zijn en masterclasses gegeven worden. Steeds meer horecaprofessionals hebben door dat je meer kan met thee dan alleen een theezakje in kokend water hangen.”

Bron: Metronieuws.nl


Reageer op dit bericht >

 
Reacties koffiegek.nl

Op 03-01 om 07:21 uur schreef Will het volgende:
Volgens mij helpt Temoe Lawak tegen jeugdpuistjes ...
Jamu: de Indonesische heilzame Thee

Op 25-10 om 09:22 uur schreef Cora het volgende:
Ook ik ben op zoek naar deze leuke theepotjes. Kunt u mij helpen aan een adres?...
Smart Tea Maker

Op 22-10 om 01:11 uur schreef Lonneke van der Wel het volgende:
Ook wij zijn al een tijdje opzoek naar de producent/ importeur. Zou u ons dit kunnen doorgeven?...
Smart Tea Maker

Op 20-07 om 06:45 uur schreef Emelie het volgende:
Ik ben ook op zoek naar jamu thee. Bij een toko gevraagd maar ze deed erg geheimzinnig en ze hadden het niet. Ik heb h...
Jamu: de Indonesische heilzame Thee

Op 16-06 om 11:09 uur schreef marion pernot het volgende:
Hallo beste Ik heb je artikel gelezen over Jamu thee en ook dat je verder op zoek ging hiernaar. Ben je al wat wijzer ...
Jamu: de Indonesische heilzame Thee

Simon Levelt b.v.
Paardekooper
Mokken Fabriek
Koffiecentrale.nl
Koffie t Molentje
Maison Blanche Dael
Urbanridez.com
Koffiebekers bedrukken
Fleur de Café
Sponsor Koffiegek
Animo
Kaldi
Offerte.nl
Obatala Coffee
WelkeGeraniums?
Rioba