koffiegek.nl    
 
Weblog koffiegek.nl
Thee
Zetwijze
Thee landen
Technieken
Evenementen
Accessoires
Overige
Servies
Contact koffiegek.nl

Dutch Tea Championship


Tip ons!

 

 

 
Thee | 15-03-2016 | Martijn
Matcha Masterclass

Matcha (SimonLevelt.nl/matcha-hikari) smaakt niet als alle andere theeën en ziet er zeker niet zo uit. De gemalen poederthee lijkt op groene cacaopoeder en smaakt naar groene groenten. Maar het is wel de meest bijzondere theesoort in Japan.

Het Matchapoeder wordt met heet water en een Chasen (klopper) tot een schuimende drank geklopt. Omdat je het volledige blad (in poedervorm) drinkt, gaat er niets van de vitamines en mineralen verloren.

De thee wordt meestal gebruikt bij Japanse theeceremonies. Maar om van een kom Matcha te genieten, hoef je echt geen theesommelier te zijn. Ook zonder officiële ceremonie zet je thuis heerlijke Matcha thee. Je maakt gemakkelijk een kom voor bij het ontbijt, als tussendoortje of om ’s avonds mee tot rust te komen.

Poederthee
Hoe bijzonder Matcha ook is, het komt van dezelfde plant als alle andere theeën: de Camellia Sinensis. Het is een echte groene thee, maar de verwerking maakt hem anders dan alle anderen.

Matcha is een schaduwthee. Twee weken voor de pluk worden de theeplanten met matten of zeilen in de schaduw gezet. De planten reageren hierop waardoor de theebladeren een zoetere smaak krijgen.

Alleen de jongste bladeren worden geplukt volgens de two leaves and a bud methode. Daarna worden de theebladeren gestoomd om de groene kleur en voedingsstoffen te behouden en om oxidatie in de bladeren tegen te gaan. Vervolgens worden de bladeren gedroogd.

Na het drogen worden de bladeren gesorteerd. De jongste en groenste bladeren krijgen de hoogste kwalificering. Hierna volgt het tijdrovende proces waarin de steeltjes en nerven worden verwijderd. De bladeren die dan nog over blijven, heten Tencha. De Tencha wordt gekoeld bewaard tot ze klaar zijn om gemalen te worden. Dit gebeurt met grote granieten wielen die langzaam ronddraaien om verbranding van het blad te voorkomen. Het resultaat is een heel fijn poeder.

Het duurt meer dan een uur om 30 gram Matcha te malen. Dit is dan ook de reden waarom handgemalen Matcha heel erg duur is.

Het ontstaan van Matcha
In Japan bestaat poederthee al sinds de 12e eeuw, maar het komt oorspronkelijk uit China waar het in de 8ste eeuw al werd gedronken.

Tijdens het Tang dynastie (618-908) werden de theebladeren gestoomd en geperst tot theeblokken, voor gemakkelijke opslag en handel. Deze thee werd geroosterd en verpulverd, en gezet door heet water op de theepoeder te schenken. Deze manier van theezetten werd populair tijdens het Song dynastie (960-1279) en de boeddhisten maakten van de bereiding en het drinken van de thee een uitgebreid ritueel.

Het boeddhisme en de Chinese zetmethode om poederthee te bereiden vond zijn weg naar Japan dankzij de boeddhistische monnik Eisai Myoan. Hij bezocht China in 1180 en raakte geïnteresseerd in het boeddhisme en de gemalen poederthee. Eenmaal terug in Japan schreef hij hierover een boek en leerde mensen over Matcha. De populariteit van de thee groeide enorm. Zijn boek is sindsdien een klassieker in Japan.

Hoe je Matcha zet en hoe je Matcha nog meer kunt gebruiken, lees je hier: SimonLevelt.nl/blog/matcha-masterclass

Meer weten over Matcha Masterclass >

Meer weten over Matcha Masterclass >


Reageer op dit bericht >

 
Reacties koffiegek.nl

Op 03-01 om 07:21 uur schreef Will het volgende:
Volgens mij helpt Temoe Lawak tegen jeugdpuistjes ...
Jamu: de Indonesische heilzame Thee

Op 25-10 om 09:22 uur schreef Cora het volgende:
Ook ik ben op zoek naar deze leuke theepotjes. Kunt u mij helpen aan een adres?...
Smart Tea Maker

Op 22-10 om 01:11 uur schreef Lonneke van der Wel het volgende:
Ook wij zijn al een tijdje opzoek naar de producent/ importeur. Zou u ons dit kunnen doorgeven?...
Smart Tea Maker

Op 20-07 om 06:45 uur schreef Emelie het volgende:
Ik ben ook op zoek naar jamu thee. Bij een toko gevraagd maar ze deed erg geheimzinnig en ze hadden het niet. Ik heb h...
Jamu: de Indonesische heilzame Thee

Op 16-06 om 11:09 uur schreef marion pernot het volgende:
Hallo beste Ik heb je artikel gelezen over Jamu thee en ook dat je verder op zoek ging hiernaar. Ben je al wat wijzer ...
Jamu: de Indonesische heilzame Thee

Maison Blanche Dael
Paardekooper
WelkeGeraniums?
Obatala Coffee
Koffiebekers bedrukken
Rioba
Simon Levelt b.v.
Koffie t Molentje
Fleur de Café
Mokken Fabriek
Offerte.nl
Kaldi
Koffiecentrale.nl
Urbanridez.com
Sponsor Koffiegek
Animo