koffiegek.nl    
 
Weblog koffiegek.nl
Thee
Zetwijze
Thee landen
Technieken
Evenementen
Accessoires
Overige
Servies
Contact koffiegek.nl

Dutch Tea Championship


Tip ons!

 

 

 
HipLok fietssloten
Overige | 08-05-2019 | Martijn
Thee en whisky, samen in de strijd tegen griep en verkoudheid

Een theeliefhebber hoeft niet persé een whiskyliefhebber te zijn, én andersom. Maar thee en whisky blijken in de praktijk wel degelijk een verband met elkaar te hebben. Sterker nog: in de mix kunnen ze het prima met elkaar vinden. Hoe zit dat precies? En onder welke omstandigheden combineren we thee met whisky het liefst? Nou, zo: stook een vuurtje op, pak een warme deken erbij en lees lekker verder!

Thee versus whisky
Thee wordt overal ter wereld gedronken in de meest uiteenlopende variaties. Over de heilzame werking ervan wordt steeds meer bekend en liefhebbers verdiepen zich maar wat graag in de manier waarop thee een belangrijke rol speelt bij geneeskracht. Dat bepaalde theesoorten vaak gedronken worden bij groep of verkoudheid, is algemeen bekend en op zwakkere momenten is er vaak niets verkwikkender dan een grote pot gember, honing -of citroenthee voor je (verkoudern) neus. Maar hoe zit het dan precies met die whisky? Staat deze gecultiveerde drank ook bekend om zijn heilzame werkingen? Of is het vooral een excuus om er naar hartelust van te nippen en te proeven? Om hier helderheid over te krijgen, zoomen we eerst in op een specifiek soort whiskey. Want net zoals bij thee geldt: whisky is er in alle soorten, maten en niet te vergeten: kwaliteiten.

Ziltige rokerigheid van Schotse makelij
De whisky van Islay kenmerkt zich door zijn opvallende, rokerige smaak. Het gelijknamige Schotse eiland kenmerkt zich door de vaak turbulente weersomstandigheden. Harde zeewinden en regenbuien geven de gerst hier een hoog turfgehalte. In het destilleerproces helpt die turf de whisky aan zijn karakteristieke rokerige smaak, die in het geval van Islay tonen bevat van jodium, zeewier en zout. Een behoorlijke smaaksensatie dus, waarbij experts beweren dat deze specifieke whisky al eeuwenlang dienst doet als hét medicijn tegen lichamelijke ongemakken. Dus inderdaad. Nu wordt het verband duidelijk, nietwaar?

Drink 't heet
Wanneer je de Islay whisky drinkt in combinatie met thee is het fijn om deze mix met beleid uit te voeren. De toevoeging van wat andere elementen zorgt voor een extra dimensie. Krachtige, winterse kruiden doen het hierbij erg goed. Denk aan kaneel, steranijs en kruidnagel, maar ook citroensap zorgt voor een goede balans zuur-zilt. Vul je bodempje whisky aan met dit mengsel en giet er kokend water overheen. Of voor een extra rokerig effect: kies voor de beroemde Lapsang Souchong-thee. Proost én beterschap!


Reageer op dit bericht >

 
Reacties koffiegek.nl

Op 03-01 om 07:21 uur schreef Will het volgende:
Volgens mij helpt Temoe Lawak tegen jeugdpuistjes ...
Jamu: de Indonesische heilzame Thee

Op 25-10 om 09:22 uur schreef Cora het volgende:
Ook ik ben op zoek naar deze leuke theepotjes. Kunt u mij helpen aan een adres?...
Smart Tea Maker

Op 22-10 om 01:11 uur schreef Lonneke van der Wel het volgende:
Ook wij zijn al een tijdje opzoek naar de producent/ importeur. Zou u ons dit kunnen doorgeven?...
Smart Tea Maker

Op 20-07 om 06:45 uur schreef Emelie het volgende:
Ik ben ook op zoek naar jamu thee. Bij een toko gevraagd maar ze deed erg geheimzinnig en ze hadden het niet. Ik heb h...
Jamu: de Indonesische heilzame Thee

Op 16-06 om 11:09 uur schreef marion pernot het volgende:
Hallo beste Ik heb je artikel gelezen over Jamu thee en ook dat je verder op zoek ging hiernaar. Ben je al wat wijzer ...
Jamu: de Indonesische heilzame Thee

Maison Blanche Dael
Mokken Fabriek
Urbanridez.com
Koffiebekers bedrukken
WelkeGeraniums?
Offerte.nl
Simon Levelt b.v.
Sponsor Koffiegek
Fleur de Café
Kaldi
Koffiecentrale.nl
Obatala Coffee
Koffie t Molentje